Tien tips om je onzekerheid te overwinnen

 

Focus op het hier en nu
Onzekerheid hoort erbij iedereen is wel eens onzeker en wordt geconfronteerd met situaties waarvan we de uitkomst niet kunnen voorspellen. Dat maakt angstig, boos, verdrietig en kan je een gevoel van onzekerheid over de toekomst geven. Richt je aandacht op het hier en nu en focus je niet te veel op de toekomst. Probeer te genieten van het moment en wees dankbaar voor wat je hebt.

Wees je bewust van je gedachten
Niet iedereen laat het altijd zien en dat hoeft ook niet als je maar weet dat het je een kans geeft om te groeien en te leren. Door je ongemak aan te gaan kun je uit je comfortzone stappen, waardoor je door kleine stappen steeds meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Let op de manier waarop je denkt. Vaak zijn onze gedachten negatiever dan de werkelijkheid. Probeer positieve gedachten te hebben en wees niet te streng voor jezelf.

Gebruik positieve affirmaties
Het omgaan met onrust bij jezelf en anderen is niet altijd makkelijk. Er zullen vast momenten bij zijn dat je het liefst jezelf verstopt of stiekem doet alsof je, je helemaal niet bezorgd voelt. Geef jezelf positieve affirmaties, bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen "Ik kan dit" of "Ik ben goed genoeg".


Accepteer onzekerheid
Het is niet leuk maar uiteindelijk is twijfel een onderdeel van ons leven en het is oke om niet alles in een keer te weten en te begrijpen. Door te leren omgaan met aarzeling kunnen we groeien als persoon door het aankijken van onze onzekerheid en het wantrouwen los te laten. Het is oké om onzeker te zijn. Accepteer dat je niet alles kunt controleren en dat het leven vol onzekerheden zit.


Zoek nieuwe uitdagingen

Probeer nieuwe dingen uit en ga uit je comfortzone. Hierdoor vergroot je het zelfvertrouwen en leer je nieuwe vaardigheden. Door altijd hetzelfde te doen kom je ook niet vooruit en zal elk obstakel steeds groter worden.


Stel realistische doelen
Altijd teveel willen kan leiden tot een constant gevoel van falen omdat alles kunnen gewoon niet gaat. Hoewel ambitie heel goed is kan teveel willen leiden tot perfectionisme.
Wordt je bewust van je gedachten en gevoelens wil je het echt? Of verbloem je je eigen onzekerheid door altijd maar bezig te zijn en te veel van jezelf te verwachten. Stel doelen voor jezelf die haalbaar zijn en werk stap voor stap aan het behalen van deze doelen.
Zet jezelf niet teveel onder druk en verwacht niet dat je ineen keer 100% kan veranderen 70% is ook al meer dan genoeg. Leer meer te genieten van  kleine dingen en schrijf deze op in een boekje zodat je trots kunt worden op alles wat je wel kunt en doet. Daardoor zet je jezelf ook minder onder druk.


Praat erover met anderen
Als je merkt dat je onzekerheid je functioneren in de weg zit of er zelfs voor zorgt dat je dingen uit de weg gaat. Uit jezelf en praat met anderen over je gevoelens door steun te zoeken bij vrienden, familie of een coach. Zoek iemand op die je vertrouwt en praat over je onzekerheden. Soms kan het delen van je gevoelens met iemand anders je helpen om te relativeren.


Wees niet bang om fouten te maken
Blijf proberen met vallen en opstaan, laat jezelf niet te snel uit het veld slaan. En trek je niets aan van wat een ander van je vind of als je iets geks/verkeerds hebt gedaan in jouw ogen. Leer ervan zo kun je jezelf helpen om in de toekomst beter om te gaan met onzekerheid en jezelf op waarde te schatten.
Elke keer dat je uit angst stopt doe je jezelf te kort onthoud dat!


Blijf actief
Door goed voor jezelf te zorgen en actief te zijn groeit ook je zelfvertrouwen. En het helpt je om je gedachten te verzetten en het geeft je energie waardoor je beter met emoties kan omgaan.